Четвер, 28 Березня, 2024

Хто б став президентом України, коли б вибори пройшли у листопаді 2021 року?

У 2019 р., коли проходили чергові президентські вибори в Україні, багато громадян, голосуючи за Зеленського та його команду вірили, що молоді політики проведуть радикальні реформи, докорінно змінять країну. Однак сподівання не виправдались і рейтинг президента продовжує падати, пише lvivyes.com.ua.

Коронавірус, тотальна корупція, війна на Сході….

Президентство Зеленського припало на складний період не лише для України, а й світу. Мова йде про епідемію СOVID-19, яка забрала десятки мільйони життів у світі й продовжує забирати. Медична система країни виявилась неготовою до випробування, і якби не надлюдські зусилля медиків, волонтерів та усіх небайдужих, то наслідки були б катастрофічні. Сьогодні проблем из вакцинацією. Не розв’язаний конфлікт на Сході. Хоча запеклого протистояння та масштабних боїв немає, однак майже кожного тижня є безповоротні втрати серед особового складу ЗСУ. Дуже болючим питанням є тотальна корупція. Ціни постійно зростають. Мінімальну зарплату планують підвищувати до 6700 лише у жовтні 2022 р. (тобто вона зросте лише на 200 гривень від січня до жовтня). Мільйони осіб працюють за кордоном.

Усе, що відбувається в країні так чи інакше б’є по рейтингу влади. Згідно з опитуваннями, проведеними соціологічною групою “Рейтинг”, якби вибори президента відбулись б у листопаді 2021 р., то В.Зеленський отримав би 21,8%, П.Порошенко – 14,5%, Ю.Бойко – 11%.  На Львівщині як і у 2021 р. беззаперечну перевагу має П.Порошенко.

 Цікавими є результати дослідження соціологічної групи “Социс”. За дослідженнями цієї групи, якщо б вибори пройшли у листопаді і проходили б у два тури, то у першому турі В.Зеленський б отримав майже 30%, а П.Порошенко – 25,6%. У другому турі чинний президент би здобув 53,9%, а П.Порошенко – 46,1%.

Рейтинги В.Зеленського та П.Порошенка за даними групи “Социс”

Регіональна різниця, відсутність альтернативного кандидата

Зважаючи на брак вугілля, високі ціни на газ, комунальні борги, епідемія коронавірусу та інші тенденції, рейтинг чинного президента взимку ще більше просяде. Варто зауважити, що поки на політичній арені немає альтернативного кандидата в президенти, “ноунейма”, адже П.Порошенко, Ю.Бойко, Ю.Тимошенко, та інші – це досвідчені політики. Є деяка відмінність щодо регіонів України. 

Екс-президент Петро Порошенко, лідер “Європейської солідарності”

Згідно з даними “Соцису” якщо на Заході та у Києві переважна більшість опитаних (39% та 38% відповідно) міркують, що їх регіони в економічному плані розвиваються, то на Сході та Півдні ситуація протилежна. Якщо на Заході та у Центрі переважна більшість виступає за вступ України до НАТО, то на Півдні погляди респондентів розділились переважно порівну, а на Сході більшість опитаних рішуче протии вступу до НАТО. Більшість опитаних українців вбачають причину економічної кризи в країні у високому рівні корупції та некомпетентності влади. Війна на Сході відійшла на третю сходинку. На думку багатьох експертів, П.Порошенко зможе якщо не збільшити свій рейтинг, то зберегти існуючий.

Результати опитування від “Соцису”
.,.,.,.