П’ятниця, 29 Березня, 2024

Мер розказав, як Львів буде виходити з кризи

Рано чи пізно карантин в Україні закінчиться і міста будуть змушені поступово виходити з кризи, спричиненої вимушеними заходами та численними обмеженнями на роботу установ та закладів, пише lvivyes.com. Тож не дивно, що зараз львів’ян неабияк турбує питання, яким чином наше місто буде виходити з кризової ситуації, яка склалася.

Про те, яким чином місто боротиметься з кризою і як у Львові долатимуть економічні негаразди, розповів львів’янка мер Садовий, який цими днями записав відеозвернення до містян. Зокрема, Андрій Іванович розповів львів’янам про декілька ключових блоків виходу з кризової ситуації.

Мер повідомив, якими будуть пріоритетні напрямки виходу з кризи для Львова

2

Так, ці декілька блоків – це пріоритетні напрямки діяльності міста після завершення карантинного режиму. Йдеться, насамперед, про безпеку, про медицину та економіку – ключові галузі, над якими зараз працюють львівські фахівці. Також серед пріоритетів для нашого міста стане підтримка місцевого виробника – “Зроблено у Львові”, як зазначив мер у своєму відеозвернення до містян.

Головне питання – це питання безпеки в місті

2

Найголовніше, без сумнівів, питання після завершення карантину в країні – це питання безпеки. Звісно, сподіваємося, що карантин зупинить поширення вірусу і невдовзі всі повернуться до звичного режиму діяльності, однак карантин не є гарантією того, що вірус зупинять цілковито і що після обмежень у львів’ян не буде жодних ризиків підхопити захворювання. А ж після завершення карантину в місті відновиться робота всіх закладів – магазинів, салонів краси, шкіл, садочків, виробничих підприємств, і потрібно певним чином налагодити роботу так, аби мінімізувати ризики інфікування COVID-19. Тож зараз міські фахівці працюють над тим, як гарантувати людям безпеку в таких місцях.

Ще одне важливе питання безпеки стосується людей, які будуть повертатися з-за кордону до нашого міста. Пропонується, щоб ті, хто повертатиметься з-за кордону до Львова, проходили в обов’язковому порядку термоконтроль, аби мінімізувати будь-які ризики нового спалаху захворювання в місті.

Також мер вказав у відеозверненні на те, що незабаром в нашому місті всі сервіси максимально працюватимуть в електронному режимі – це також важливе питання безпеки, яке допоможе мінімізувати фізичний контакт, що в умовах пандемії надзвичайно важливо для запобігання розповсюдження захворювання. Варто зауважити, що під час карантину і так велика частина міських сервісів активно запрацювала в електронному режимі і львів’яни також активно послуговувалися можливостями онлайн-послуг, тому важливо зараз підтримати таку динаміку.

На другому місці – питання медицини в місті

5

Не менш важливим є медицина у Львові, а саме – питання надання гідної оплати праці всім медичним працівникам, які зараз перебувають на передовій у боротьбі з поширенням коронавірусу, наражаючись на небезпеку інфікування.

Ще одне важливе питання в рамках блоку медицини – це забезпечення міських медичних установ всіма необхідними засобами. Тут, в першу чергу, йдеться про закупівлю нової сучасної лабораторії для лікарні швидкої медичної допомоги, адже навіть попри те, що в місті вже є три лабораторії, де роблять ПЛР-тестування, мер вважає, що доцільно відкрити лабораторію з найновішим обладнанням, аби тестування здійснювалося на вищому рівні. До того ж, нове обладнання дозволяло б робити ще більше тестувань на вірус і робити це в коротші терміни.

Також в місті хочуть створити резервний фонд

4

В планах міської ради – заснувати резервний фонд у Львові. Що це за фонд? Важливо, щоб в місті завжди про запас була достатня кількість навіть звичайних захисних масок, адже ми вже могли спостерігати ситуацію, яка склалася на початку карантину – люди масово кинулися в аптеки за засобами індивідуального захисту, була велика нестача цих засобів, через що – обурення львів’ян і банальна неспроможність захистити себе за допомогою таких базових речей. А що казати вже про те, що ці маски доводилося чекати тривалий час з Китаю – те ж саме стосується інших засобів індивідуального захисту, зокрема, засобів для львівських медиків.

Тож такий резервний фонд у Львові має на меті завжди мати про запас ці засоби, які б, до слова, можна було виготовляти тут, в нашому місті, а не чекати на нагальну доставку цих речей з-за кордону. До того ж, невідомо, як далі складеться ситуація з коронавірусом і що на нас може чекати через рік або ж через два роки. А сподіватися на державний фонд, як зазначає міський голова, не варто, адже краще мати своє.

А що ж буде з економікою в місті?

5

Та чи не найгостріше зараз постало саме економічне питання – у міській раді кажуть, що тільки за квітень у Львові очікується мінус 70 мільйонів гривень до бюджету, що дуже б’є по кишені. При цьому доведеться виплачувати якось зарплати комунальникам, вчителям.

Для того, щоб якось подолати цю проблему, у Львові прийняли складне рішення – скоротити чисельність працівників міської ради. Кількість працівників скоротять, за словами мера, на 181 людину.

Долати економічну проблему в місті планують і шляхом інвестування в інфраструктуру. Тож зараз продовжуються ремонтні роботи і плануються нові ремонтні роботи на міських дорогах, аби залучати до цього людей і поповняти за рахунок податків місцевий бюджет.

Останній блок виходу міста з кризової ситуації – запуск програми “Зроблено у Львові”

6

Наостанок, аби поповняти міський бюджет та створювати нові робочі місця у Львові, чиновники вирішили привернути увагу львів’ян до продуктів та інших товарів, які виготовляють місцеві виробники. Для цього запускають програму “Зроблено у Львові”.

Що являє собою програма? Відтепер у міських продуктових магазинах та супермаркетах на продуктах, виготовлених місцевими виробниками, будуть спеціальні етикетки, аби львів’яни бачили, що виготовляють у нас і могли це купувати для себе. Купуючи такі товари, в кінцевому підсумку львів’яни дають нові надходження в місцевий бюджет, а це також сприятиме прискоренню виходу з кризової ситуації.

Та найголовніше зараз питання, яке об’єднує нас усіх, це питання здоров’я. Тільки дотримуючись банальних правил поведінки під час пандемії ми зможемо разом подолати поширення захворювання і зберегти власне здоров’я та здоров’я своїх рідних.

.,.,.,.