Четвер, 28 Березня, 2024

Вторгнення в Україну в три етапи: німецька Bild показала, чи планує Путін наступати до Львова

До лютого 2014 між Україною та Росією існували тісні взаємини. Проросійська влада в особі В.Януковича та М.Азарова орієнтувалась виключно на північного сусіда. Багато вищих чиновників України були громадянами Росії (у тому числі представники силових структур). Якби хтось сказав, що дуже скоро обидві країни стануть запеклими ворогами, то ці слова могли викликати сміх.Однак події Євромайдану, анексія Росією Криму, гібридна війна на Донбасі перекреслили добросусідські відносини між Україною та Росією. Україна взяла курс на євроінтеграцію та вступ до НАТО і це зафіксовано у Конституції. Росія, розглядаючи НАТО як свого головного ворога, сприймає такі дії України як ворожі. Далі на lvivyes.

Три фази наступу

Починаючи з 2014 р. ЗМІ постійно наголошують на тому, що Росія тримає на кордонах з Україною потужні військові сили і може будь-якої миті здійснити повномасштабне вторгнення на територію України. Різноманітні військові експерти стверджують, що Росія прагне пробити сухопутний коридор у Крим, захопити Південь та Схід України, де зберігаються відносно високі проросійські настрої серед населення. І ось черговий раз, представники німецької розвідки наголошують на тому, що повномасштабне вторгнення можливе на початку 2022 р. Росіяни, на думку німців, планують провести наступальну операцію у три етапи, захопити 2/3 території України, включаючи з Києвом. За даними німецького видання Bild та американського  The Washington Post, Росія планує залучити для вторгнення 175 тис. солдатів. Згідно з іноземними виданнями, Росія може завдати удару одночасно з кількох напрямків – із своєї території, з окупованих районів Луганської та Донецької області, з Криму та території Білорусі.

Росія кожного року влаштовує масштабні навчання поблизу кордонів України.

На першому етапі Росія планує захопити Південь, аби відрізати Україну від моря та від постачання. Може бути захоплена Одеса. Друга фаза передбачає операції на північному сході. Російські сухопутні сили зможуть захопити Харків, Полтаву, Дніпро. 

Три фази російського наступу (відповідно до даних Bild)

Нарешті на третій фазі, можливе захоплення Києва. Експерти країн НАТО стверджують, що українська армія нестиме величезні втрати, буде відступати у західному напрямку, а Росія використовуватиме авіацію, балістичні ракети, десанти та потужні угрупування бронетехніки. В іноземних матеріалах немає жодної згадки про те, що Росія атакуватиме Львів. Вочевидь такої цілі немає. Захоплення Львова могло б означати створення передумов для наступу проти Польщі. Але це абсурд і фантастика, оскільки Польща член НАТО.  Представники НАТО наголошують на військовій підтримці України, на санкціях, однак жоден натівський генерал навіть не розглядає можливості того, що за Україну з Росією воюватимуть солдати країн НАТО

Занадто велика різниця

За даними Global Firepower 2021, першість у військовій сфері посідає США, Росія займає 2-е місце, Китай – 3-е. Однак за чисельністю бронетехніки, за засобами ППО, за кількістю ядерних боєголовок Росія має першість. За даними Global Firepower 2021, Україна посідає 25-е місце. Порівняємо основні види озброєнь Росії та України:

  • танки – 13000 проти 2430
  • бтр/бмп – 27000 проти 11435  
  • САУ – 6540 проти 785
  • літаки та гелікоптери – 4144 проти 319
  • гармати – 4465 проти 2040
  • реактивні системи залпового вогню – 3860 проти 550

Якщо додати до цього різноманітні новітні зразки озброєння Росії, то картина для України м’яко кажучи не оптимістична. У цій ситуації Україні слід виходити з того, що є. Розвивати війська територіальної оборони, розбудовувати власний ВПК, працювати на дипломатичній арені і звичайно не панікувати, згуртувати суспільство.

Війська територіальної оборони
.,.,.,.