Вівторок, 19 Березня, 2024

Історія волонтерки, що створила команду у Львові для допомоги ЗСУ

Анна Левчук – 24-річна волонтерка, яка під час війни зібрала у Львові команду однодумців, що тепер допомагають українським бійцям, займаючись безперервним пошуком та передачею на фронт необхідних речей.

Анна народилась у Тернополі, але вже 7 років проживає у Львові. Її хлопець Дмитро, повідомляє сайт lvivyes.com.ua, зібрав речі у військкомат у перший же день повномасштабного вторгнення. У 2015-2017 роках він вже воював як доброволець.

Волонтерить ще зі школи

Кореспондентці 032.ua Анна розповіла, що її волонтерська діяльність розпочалася ще у шкільні роки у 2014 році. Під впливом юнацького максималізму дівчина хотіла навіть йти на фронт, але усвідомила, що корисніша «в тилу».

Тоді, в 11-му класі, після репетиторських занять Анна їздила плести маскувальні сітки, готувати сублімовані борщі та іншу їжу з однією із тернопільських організацій. Коли було більше часу, допомагала на «Логістичному складі допомоги АТО», спілкувалась із багатьма військовими, яким підшукувала спорядження, ходила на курси військової психології та читала багато матеріалів про посттравматичний стресовий розлад.

Після переїзду до Львова дівчина почала пошук волонтерської організації, щоби й у цьому місті долучитися до допомоги. Опинилася у «Волонтерському Полку». У 2017 році діяльність організації призупинилася, оскільки ЗСУ були забезпеченні базовим, а зібрати кошти на дорогі прилади групі студентів, з яких складався «Волонтерський Полк», було складно.

Цьогоріч усе розпочалося із трьох людей та кішки

Досвід у минулому допоміг Анні швидко організувати свою волонтерську діяльність у Львові після 24 лютого. Все розпочалося із трьох людей та кішки дівчини – вона незмінна «фішка» на фотографіях зі звітами.

Допомагають Анні брат її хлопця Микола та його дружина Катя. Спочатку зосередились на тактичній медицині, згодом з пошуком спорядження та техніки почали допомагати інші львівські волонтери. В команді працюють також три водії, вони наїздили вже тисячі кілометрів без сну, втоми і страху.

Щодо того, як усе закуповують, то за одне з перших замовлень (це були аптечки з Польщі) дівчина заплатила криптовалютою через заборону SWIFT-переказів за кордон на час воєнного стану.

Дівчина зізнається: шукати потрібне доволі складно. Доводиться збирати по краплі з усього світу. Аптечки комплектують самостійно. Для цього розбирають безліч автомобільних і туристичних аптечок, дістають із них те, що потрібно; замовляють складники, які можуть їхати з різних країн світу; перевіряють ці складники, адже на ринку безліч неякісних турнікетів; купують медичні підсумки; спаковують аптечку.

Тепер дії доведені до автоматизму

Зараз організовувати роботу стало значно легше, аніж колись: вже знають, де замовляти необхідне та з ким радитись; налаштували логістику тощо. Тепер з дівчиною навіть консультуються про тактичну медицину, тепловізори чи кріплення для приладів нічного бачення.

У перший тиждень повномасштабної війни приїжджала партія американських користованих аптечок, які пережили Ірак чи Афганістан. Їх перебирали, і Анна не могла зрозуміти, як поскладати все правильно. Тепер же дії доведені до автоматизму.

Волонтерка та її команда обіцяє не покинути цю справу, аж поки не настане омріяна перемога.

Для всіх охочих долучитися – Facebook-сторінка Анни. Тут вона проводить збір коштів та публікує звіти.

.,.,.,.