Вівторок, 19 Березня, 2024

Востаннє вдома була у 2014-му: історія переселенки, що втекла від війни до Львова

Тетяні Вагановій – 34. На початку цієї весни вона та її четверо дітей – Сніжана, Мілана, Богдан і Єлисей – евакуювалися до Львова. Зараз жінка при надії – очікує на народження ще одного синочка. Її чоловік, повідомляє сайт lvivyes.com.ua, боронить нашу державу, пішов добровольцем. Це вже не перший переїзд жінки через війну.

Тетяна народилась і жила до 2014 року в місті Горлівка Донецької області. Після початку війни її сім’я покинула рідне місто й досі туди не поверталася. Чотири роки вони жили в модульному містечку у Кам’янському (Дніпропетровська область). Пізніше переїхали до Слов’янська (Донецька область), винайняли квартиру, зробили ремонт, купили все необхідне. Чоловік знайшов роботу, діти пішли в школу та садочок. А потім розпочалося повномасштабне вторгнення…

Життя у Львові

На початку березня Тетяна знову була змушена виїжджати з дітьми й заново облаштовувати своє життя. Цього разу – у Львові. Зі собою взяла мінімум речей, бо вона на сьомому місяці вагітності, а дітям від п’яти до тринадцяти років. Взяли лише документи та гроші.

Спершу родина жила в одному із львівських університетів, волонтери нанесли одягу, іграшок – усього необхідного. Під час повітряних тривог спускались у підвал, там було прохолодно. Наймолодший Єлисей захворів, і вони потрапили до лікарні.

Пресслужбі ЛМР жінка розповіла, що поки вона з Єлисеєм була в лікарняній палаті, то ці кілька днів її дітей доглядали дівчата-волонтерки. Жінка зізнається, що вони були настільки добрими до них, що вона досі не може повірити в таку людяність від, здавалося б, геть незнайомих людей. Потім Тетяна прочитала, що у Львові зводитимуть модульні містечка для переселенців. Раніше вона вже жила в такому житлі, тож стала в чергу на поселення.

Вже два тижні сім’я живе у цьому тимчасовому прихистку. Діти щодня ходять на майстер-класи, організовані містом та волонтерами. Тут їх годують, є все необхідне, у будиночках проведений Інтернет. Тетяна докупила лише килим та москітну сітку на двері.

«Буде бандерівцем»

Зізнається, хотіла б і залишитись жити у Львові, але тут надто дороге житло для купівлі. Планує, що п’яту дитину народить саме в цьому місті. Жартує: «Буде бандерівцем». Сина хоче назвати на честь перемоги України – Віктором, а ще мріє дочекатися чоловіка й вже всім разом повернутися додому та показати дітей бабусі, яка бачила їх лише через камеру телефону.

Додамо, модульні контейнери Україні безкоштовно надала Польща. Помешкання повністю готові до проживання: тут є ліжка, шафи, матраци та наволочки. Окремо в містечку є душові кабінки, туалети, їдальня та медпункт. У їдальні переселенців безкоштовно годують гарячими обідами та вечерями. Саме проживання тут також безкоштовне.

Перше містечко, яке відкрили в середині квітня, складається з 88 будиночків. Воно розраховане на 350 людей. 6 травня у Львові відкрили друге модульне містечко. Там встановили 120 будиночків. До кінця травня у місті відкриють і третю локацію.

Крім того, окреме тимчасове містечко у Львові планують звести для вагітних жінок, які евакуювалися з небезпечних місць. Це будуть дерев’яні будиночки хостельного типу, адаптовані для потреб сім’ї.

.,.,.,.