Вівторок, 19 Березня, 2024

Історія львівського Cantona Pub, що допомагає українським бійцям

Cantona Pub – футбольний паб у центрі Львова. Тут збираються не лише футбольні вболівальники, але й IT-фахівці, львівські артисти та інші відвідувачі. Після 24 лютого, повідомляє сайт lvivyes.com.ua, паб став ще й місцем збору волонтерів, які допомагають ЗСУ.

Засновником та власником пабу є Енді Марковець. Із відкриттям пабу йому допомогли друзі. Як розповідає Енді журналістам «ШоТам», до відкриття пабу він чотири роки працював на «24 каналі» інженером, однак потім втратив роботу. Тоді друзі запропонували чоловікові інвестувати свої заощадження у футбольний паб. Енді підтримав цю ідею, адже вболіває за львівські «Карпати» з шести років. У 2015 році з’явилася назва пабу та його концепція. Назвали заклад на честь Еріка Кантони (легендарного нападника «Манчестер Юнайтед»). Сам Енді, окрім того, що власник, щодня працює тут барменом.

Після повномасштабного вторгнення протягом двох тижнів паб був пунктом обігріву для переселенців і зайнявся безкоштовним їх годуванням. А дещо пізніше почали сходитися волонтери, приносити різні речі, які необхідно було передати на фронт. Заклад розташований у центральному районі міста, тож для охочих допомогти це дуже зручно.

Ті, хто вчора пив тут пиво, сьогодні на передовій

Згодом працівники пабу почали думати над тим, як допомогти їхнім друзям, що лише кілька днів тому сиділи в пабі за столиками, а вже нині вирушили на фронт. Тому й почали шукати для них каски, бронежилети, приціли, медикаменти.

Насамперед допомагають тим, кого знають особисто, хоча й не відмовляють, якщо звертається хтось незнайомий. Наприклад, якщо була потреба знайти 25 аптечок, а закупили 50, то відправляють усі 50 до різних підрозділів – туди, де цього потребують.

Багато роботи беруть на себе саме волонтери, більшість із яких – постійні відвідувачі Cantona Pub. Це 10-15 людей, які шукають усе необхідне, пакують та відправляють на передову.

Продовжують працювати, аби допомагати армії фінансово

Сьогодні команда пабу відновила свою основну роботу, адже потрібно підтримувати економіку, а ще донатити для ЗСУ, однак і надалі продовжує допомагати військовим. Зараз на 80% – це звичайний паб, а на 20% – база для волонтерів. Для них виділили частину приміщення, де можна зберігати допомогу для військових.

Про паб написав сам Ерік Кантона

У перші дні війни до закладу завітав французький журналіст, який приїхав, аби висвітлювати війну в Україні. Згодом на сторінках провідного французького спортивного видання L’Еquipe вийшла його стаття, де він згадав Cantona Pub.

За кілька днів після цього з працівниками пабу зв’язався рідний брат Еріка Кантони – Жан-Марі. Він сказав, що Ерік хотів би опублікувати у своєму Instagram кілька світлин про паб, аби підтримати роботу працівників та Україну загалом. І він таки це зробив. Тут сподіваються, що колись зірка завітає в заклад особисто.

Завдяки цьому допису збільшилася кількість пожертв на допомогу армії. А ще люди почали просити шеврони, які зробили тут для українських воїнів.

У такий спосіб також можна допомогти армії: достатньо кинути на рахунок будь-яку суму, і ви отримаєте шеврон. Реквізити – на Фейсбук-сторінці пабу.

.,.,.,.