П’ятниця, 29 Березня, 2024

Передвиборчі перегони: які зарплати та пенсії обіцяють українцям кандидати?

Традиційно з наближенням виборів в Україні кандидати у президенти “змагаються” між собою обіцянками, які стосуються найперше заробітніх плат українців та пенсій. У кожного з кандидатів є свої пропозиції щодо того, як має виглядати економічна карта країни, тому цифри у кожного різні. Як пише “lvivyes” з посиланням на “ukr.segonya“, для населення саме такий чинник є основним критерієм оцінки президентської діяльності. В той же час – це основний спосіб “маніпулювати” населенням у передвиборчий період. 

Отже, розглянемо кандидатські обіцянки українських політиків. Згідно з даними згаданого ресурсу, серед усіх президентських програм лише 4 з них не містять обіцянок щодо конкретних економічних благ в країні. Є також кілька кандидатів, які зважають суто на соціальну та економічну складові. Трапляються і суперечливі програми, де кандидати говорять про невтручання у економічну сферу і в той же час обіцяють високі пенсії та зарплати українцям. 

Якщо говорити про пенсії, то “коливання” між їхніми розмірами у програмах кандидатів досить значні: хтось обіцяє пенсії на рівні прожиткового мінімуму, а хтось у своїх обіцянках доходить до 500 євро. Є кілька програм, в яких обіцяють виплачувати пенсії лише тим, хто працював. 

Дещо більше є конкретних цифр в обіцянках щодо зарплат. Одні пишуть, що бюджетники повинні отримувати в 2-3 рази більшу зарплату, хтось обіцяє мінімальну зарплату розміром 10 тисяч гривень вже в цьому році, ще дехто обіцяє українцям не менше тисячі доларів (мова йде про середню зарплату в країні). Традиційно кандидати торкаються теми “тиску на бізнес” і обіцяють значно знизити податковий тиск на таку діяльність. 

Цікаво також те, що дуже багато кандидатів обіцяють українцям нові робочі місця, але тільки 3-4 кандидати уточнюють, що мова про високооплачувані вакансії. Один з кандидатів пообіцяв, що в Україні буде 3 млн високооплачуваних робочих місць. Сьогодні ж згідно з даними згаданого ресурсу в Україні налічується понад 20 млн працездатних людей, 8 млн з них працюють.

.,.,.,.