Четвер, 28 Березня, 2024

Хочеш працювати за кордоном – плати: на чолі з О. Білозір в Україні зареєстрували новий законопроект

У Верховній Раді України зареєстрували новий законопроект, в основі якого – зобов’язати заробітчан щорічно сплачувати гроші до Фонду добробуту українських мігрантів, який пропонують відкрити в Україні. Про це пише видання Форпост.

Як повідомляє інформаційний портал “lvivyes“, у Верховній Раді України запропонували створити міністерство у справах трудових емігрантів та запровадити обов’язкові внески до спеціального “Фонду добробуту”. Законопроект передбачає створення нового міністерства, яке буде реалізовувати державну політику щодо зовнішньої трудової міграції. Також цей документ, у разі ухвалення, зобов’яже тих, хто виїжджає за кордон працювати, робити щорічні внески до “Фонду добробуту українських мігрантів”, розмір яких встановить сам фонд. Відповідний законопроект № 10153 зареєстрували народні депутати на чолі із представником БПП Оксаною Білозір.

За даними нового законопроекту, гроші, які “збиратимуть” з українських заробітчан йтимуть, щоб:

  • покривати витрати на транспортування до України хворих;
  • оплачувати повернення до держави тіл померлих;
  • виплачувати компенсацію у разі втрати роботи;
  • надавати одноразову допомогу мігрантам або їх родинам у разі складних життєвих обставин;
  • фінансувати та організовувати повернення мігрантів до України у форс-мажорних-ситуаціях (стихійне лихо, військовий конфлікт тощо);
  • надавати кредити на отримання освіти;
  • кредитувати мігрантів та їх родини для вирішення житлового питання;
  • надавати кредити для започаткування чи розвитку власного бізнесу.

За законопроектом, Фонд добробуту українських мігрантів – загальнодержавний спеціалізований фонд, фінансування якого здійснюватиметься за рахунок членських внесків при працевлаштуванні на роботу за кордоном. Кошти фонду пропонують не включати до держбюджету. Управління Фонду складатиметься з 11 осіб: 5 представників уряду, 5 – від громадських об’єднань трудових мігрантів і один представник президента України. 

.,.,.,.