П’ятниця, 29 Березня, 2024

Чіп та інші новинки: у 2019 році дещо зміниться процедура техогляду авто

Стало відомо, що в Україні оновили формат документа, що підтверджує успішне проходження обов’язкового технічного контролю (ОТК) транспортним засобом. Про це інформує постанова Кабміну від 23 січня 2019 року, пише видання новин 032.ua.

Як повідомляє інформаційний портал “lvivyes“, відповідно до вищезазначеної постанови при процедурі проходження техогляду з’явились певні зміни. У першу чергу, слід зазначити, що оновлені паперові бланки протоколу будуть видавати з 1 травня 2019 року водіям транспортних засобів, що пройшли ОТК, разом із самоклейною міткою радіочастотної ідентифікації (електрочіпом). У МВС у Львівській області розповіли, що їх видаватимуть лише певним категоріям транспортних засобів: великогабаритним і тим, що здійснюють пасажирські перевезення.

Головною новинкою є власне чіп, який потрібно буде приклеїти на внутрішню сторону лобового скла справа зверху. За його допомогою правоохоронці та експерти НДЕКЦ зможуть з відстані отримувати інформацію про транспортний засіб, зокрема, дату останнього техогляду або, чи допущений ТЗ до участі в дорожньому русі.

Прес-секретар Львівського сервісного центру МВС розповів, що запровадження електрочіпів значно спростить процедуру проходження самого техогляду і зекономить час як водіям, так і експертам. Крім цього, такий чіп вкрай складно підробити, тож ризик фальсифікації протоколів ОТК значно знизиться.

Слід зазначити, що якщо власник транспортного засобу отримав бланк протоколу ОТК до 1 травня 2019 року (тобто до моменту, коли постанова КМУ набирає чинності), він може користуватися цим документом старого зразка до закінчення його терміну дії. До слова, починаючи з травня 2017 року в Україні діє обов’язкова фотофіксація під час проведення ОТК транспортних засобів.

.,.,.,.