П’ятниця, 29 Березня, 2024

В Україні хочуть скасувати призов

Вкотре у Верховній Раді заговорили про скасування в Україні призову до збройних сил, пише сайт “lvivyes.com”. Відтак українська армія має комплектуватися виключно на контрактній основі, як зазначив міністр оборони України Андрій Загороднюк.  

Чому так? Далеко не новина, що загальноприйняті стандарти НАТО передбачають набір професійної армії і тут відбір до ряду військ відбувається виключно на добровільній – контрактній – основі. Міністр оборони зазначає, що його мета сьогодні – максимально наблизитися до таких стандартів і сформувати міцну, професійну та добре підготовану армію для країни.  

Однак, разом з тим, міністр оборони України визнає, що такий перехід є дуже складним і потребує багато часу та ретельної підготовки. Найголовніше, що для цього сьогодні потрібно, це те, щоб кожен український військовослужбовець чітко усвідомлював своє місце і знав, які на нього очікують кар’єрні перспективи.  

Зазначимо, що зараз триває осінній призов 2019. Він розпочався 1 жовтня і триватиме до Нового року. За цей час в Україні планують закликати у ряди військових 15 200 чоловіків. Навесні призов складав дещо більшу кількість – тоді до армії закликали понад 18 тисяч українських громадян.  

Водночас в країні продовжують діяти покарання за ухилення від служби. Нагадуємо, що існує адміністративна та кримінальна відповідальність за ухилення від призовної служби. Перша передбачає сплату штрафу, друга – обмеження волі терміном на 3 роки.  

Чи відбудеться скасування призову в Україні за рік часу – достеменно невідомо, однак, скоріше за все, на це владі потрібно дещо більше часу. Однак тоді кандидати в ряди військовослужбовців навіть будуть конкурувати між собою і до військ зможуть обирати тільки найкращих службовців, які віддадуть належне українському народові і рідній землі.

.,.,.,.