П’ятниця, 29 Березня, 2024

У ВРУ зареєстрували законопроєкт, який дозволить депутатам виступати російською: хто автор "великої" ідеї?

Нова влада України не перестає подекуди дивувати своїми управлінськими векторами. Відтак, цими днями у Верховній Раді України було зареєстровано черговий “чудовий” законопроєкт, який передбачає дозвіл депутатам України (та іншим державним службовцям) виступати мовою нацменшин. Документ має назву “Проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо мови роботи)”. Таку інформацію подано на офіційному веб-порталі ВРУ.

Як повідомляє інформаційний портал “lvivyes“, ухвалення цього проєкту передбачає те, що народні депутати України матимуть офіційний дозвіл виступати з трибуни парламенту мовою нацменшин. Усі ми чудово розуміємо, про яку мову йдеться насамперед – російську. Мало того, у законопроєкті пропонують мову нацменшин перекладати на українську. 

Відомо, що, відповідно до закону “Про державну службу”, мовою роботи посадових осіб у ВРУ є державна мова, але, відповідно до статті 10 КУ, в роботі Верховної Ради можна використовувати російську та інші мови національних меншин України.

Відтак, новий законопроєкт пропонує, щоб народні депутати та інші особи, на яких не поширюється дія закону “Про державну службу”, могли в окремих випадках говорити російською чи іншими мовами (національних меншин України). Зокрема, це стосуватиметься: виступів на пленарних засіданнях, парламентських слуханнях та у часі роботи органів Ради. Ухвалення вищезазначеного законопроєкту дозволить російською мовою (чи іншими) виголошувати доповіді, звіти, резолюції, довідкові дані та статистичні, пояснення, пропозиції, поправки, власну думку та інше.

Авторами цього законопроєкту є Олег Волошин – представник партії “Опозиційна платформа – За життя”, та Максим Бужанський – депутат від “Слуги народу”. Ці російськомовні ініціатори ідеї зазначили, що вони та всі російськомовні українці мають права такі ж, як і україномовні, бо сплачують податки в Україні, а тому хочуть говорити як їм зручно.

.,.,.,.