П’ятниця, 29 Березня, 2024

Генсек НАТО в Україні: візит ввічливості чи стратегії?

В ці дні Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідує Київ та Одесу. Офіційна зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським, виступ у стінах Верховної Ради України, зустріч з військово-морським командуванням в Одесі, пише lvivyes.com.ua.

Виступаючи у Верховній Раді України, вкотре наголосив, що двері альянсу відчинено для бажаючих вступити до нього, зокрема і для України.

“Як суверенна держава Україна має право вибирати свої власні системи безпеки. Двері НАТО залишаються відчиненими”, – сказав Столтенберг у четвер у Верховній Раді, відначивши українські успіхи за програмами співробітництва з альянсом.

Про членство в НАТО України

“Членство НАТО є рішенням членів альянсу НАТО та тих, хто хоче до нього приєднатися. І тільки для них. Ніхто за межами країни не має права вето. Час сфер впливу пішов у минуле”, Але ж мі всі й так знаємо, що ви хотіли би бути членом! Це як питання не стоїть – ніхто в НАТО просто не має сумніву, що ви хочете бути в Альянсі, що більшість населення цього хоче, що є політична воля. Ваші політичні інституції вже висловилися про те, що вони хотіли би бачити Україну повноправним членом Альянсу. Тож проблемою є не дотримання формальностей – проблемою є реальність. І коли буде політична воля, коли Україна відповідатиме стандартам, коли буде політична згода – то жодних сумнівів, що і формальності будуть вирішені.» – сказав генсек.

Водночас він зазначив, що шлях до членства непростий. За його словами, країнам, які прагнуть до НАТО, потрібно робити зусилля і “проводити суттєві реформи”.

генсек

Генсек Альянсу наголосив, що радники НАТО працюватимуть з Україною над упровадженням євроатлантичних принципів і кращих прикладів роботи для посилення верховенства права, забезпечення прав меншин, боротьби з корупцією і, щоб всі аспекти державного життя були відкритими та прозорими, а інституції України краще служили інтересам народу України.

Імплементація законодавства

генсек

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Україну впровадити ухвалений торік закон про національну безпеку, який передбачає парламентський нагляд за оборонними відомствами і реформування СБУ.

“Цей новообраний парламент має історичну можливість змінити Україну на краще. Всі ви вже зробили потужний ривок уперед. Я очікую впровадження Закону про нацбезпеку, який був прийнятий минулого року, з парламентським наглядом над відомствами безпеки і оборонними, а також реформуванням СБУ”, – сказав Столтенберг.

Він додав, що радники НАТО готові допомагати Україні над запровадженням євроатлантичних принципів і найкращих практик для посилення верховенства права і забезпечення прав меншин, для боротьби з корупцією і для того, щоб усі аспекти державного життя були відкритими і прозорими, а державні інституції краще служили народу України.
На переконання Столтенберга це буде підтримувати прагнення України щодо вступу до Альянсу.

Генсек наголосив, що Україна як суверенна держава має право вибирати власні системи безпеки, і запевнив, що двері НАТО залишаються відкритими.

Столтенберг нагадав, що виступає перед українськими депутатами вже вдруге і у своєму виступі знову процитував рядки Тараса Шевченка.

.,.,.,.