Вівторок, 19 Березня, 2024

"Порушників" порядку, що виступили проти Зеленського в Рівному, виправдали: подробиці розслідування

Мабуть, ціла країна спостерігала за скандальною ситуацією з одиночним мітингом в місті Рівному, що відбувся наприкінці травня. Тоді двоє молодих людей вийшли в місто, на майдан Незалежності, аби висловити свою думку щодо нової української влади. 20-річний хлопець та 16-річна дівчина вийшли з “мирними” плакатами, на яких красувалися написи “Україна – поза законом”, “імпічмент президенту” та “не кумовство, а по-братськи”, пише сайт “lvivyes.com”. 

Завершилася ситуація тоді тим, що хлопця та дівчину з Рівного затримали працівники правоохоронних органів – мовляв, молоді люди організували мітинг на площі несанкціоновано, бо напередодні не подали жодної заявки про мітинг. Відтак в поліції на обох склали протоколи за порушення порядку, а сам факт затримання працівники поліції тривалий час заперечували – мовляв, вони не затримували молодих людей, а тільки запросили їх піти з ними до міського відділку.  

Отримали “на горіхи” і батьки дівчинки, оскільки та – неповнолітня: на її матір також склали адміністративний протокол за невиконання обов’язків щодо виховання батьками своїх дітей. 

Чим закінчився суд проти “порушників” порядку? 

Невдовзі після цієї ситуації у Рівному відбувся суд за участі обох місцевих “порушників” правопорядку. 13 червня відбулося слухання справи. Тоді суд виніс рішення про те, що 16-річна Дарина Коцюруба винна в правопорушенні. Однак штраф їй не присудили – обмежились тільки попередженням. До слова, таке ж рішення ухвалили щодо друга дівчинки Романа Філюка.  

Однак на цьому справа не завершилася: обурена таким рішенням суду, мати дівчинки подала на апеляцію. Результат такого рішення не забарився: суд був змушений визнати дівчинку невинною. Відтак обидва протоколи були скасовані через відсутність відповідних обставин та відсутність складу адміністративного порушення.  

Як скандальну ситуацію коментує Президент України Володимир Зеленський? 

Тоді ж, одразу після виникнення скандальної ситуації свою думку про це вирішив висловити новообраний на той час Президент України Володимир Зеленський. Фактично, тоді минуло лише кілька днів після інавгурації новообраного.

Зеленський

Аби не “заплямувати” репутацію, Зеленський публічно на своїй сторінці у Facebook написав допис про цю ситуацію. Зеленський запевнив українців в тому, що насправді протестувальників ніхто не затримував, однак підкреслив, що в цій ситуації працівники правоохоронних органів могли б м’якше спілкуватися з мітингувальниками.  

В свою чергу, Дарина відповіла Президенту на такі слова, заперечуючи сказане гарантом. З образою дівчина написала зі звинуваченнями гаранта у відвертому обмані.  

Що кажуть юристи? 

Насправді, в Україні поняття несанкціонованого мітингу не існує. Якщо звернутися до юридичних джерел, то можна довідатися, що в нашій країні при “одиночній” такій організації “бунту”, коли людина діє самостійно, таке не називається зібранням. Тому насправді припиняти пікет не було, а саме українське законодавство у такому випадку передбачає кримінальну відповідальність за дії, вчинені працівниками правоохоронних органів.  

.,.,.,.